Naturlostur Rabbåsen til Gamle Skoelvbrua

Naturlostur i Bardu

Under årets ”Dølatråkk” vil det bli arrangert naturlostur. Dølatråkket er en ca 14 km lang turmarsj fra Rabbåsen i Sørreisa kommune til den gamle Skoelvbrua i Nedre Bardu. Naturlos er Ivar Foshaug.

Marsjen går i flott turterreng, med en blanding av skogsbilveg, sti og terreng. Marsjen ble første gang gjennomført i 1997, i forbindelse med ferdigstillingen av restaureringen av den gamle Skoelvbrua.

Tid 4. september 2011

Marsstart fra Rabbåsen kl 10:30. Startsted: Lynghaug ved Rabbåsen i Sørreisa kommune. Ca 15 km fra Andselv. Innkomststed: Den gamle Skoelvbrua, Nedre Bardu Løypeprofil: Se profiltegning nederst på siden.

NYHET: Kortere, familievennlig løype fra "Victorveien" til gapahuken. Ca 3 km hver vei. Se lengre ned for mer info.

Transport: Det settes opp buss fra Skoelvbrua/ Granberg til startstedet ved Rabbåsen. Bussavgang kl 10:00 fra gamle skoelvbrua.

Parkering: Se kartskisse. Parkering kan skje i nærheten av innkomsstedet ved den gamle Skolevbrua, på begge sider av Skoelvdalen. Parkering er merket med skilting fra E-6 ved innkjøringen til Granberg og innkjøringen til Skoelvdalen.

Mat og drikke: Det er etablert rasteplass i nyåpnet gapahuk ca halvvegs i løypa. Her fyres det bål og serveres kaffe og noe å bite i. For de som medbringer matpakke, er dette en fin plass å nyte den på. Ved innkomst selges pølser/brød, kaker, sjokolade og brus. Øvrig mat og drikke må medbringes av deltagerne. Det er nok av kald drikke i turterrenget.

Premiering: Trekning av premier fra deltakerlista.

Deltageravgift: Kr 50,- pr pers Kr 150,- for familie Kr 30,- pr pers for buss

Påmelding: frist 2. september til Ivar Foshaug på nr 92638577

Dølatråkket - Familieløype: En nyvinning i årets Dølatråkk er en kortere, mer familievennlig løype, som vi håper skal gjøre at nye deltakere og generasjoner får mulighet til å være med på turmarsjen. Løypa starter ved snuplassen innerst på "Viktorveien", går inn til gapahuken ved rasteplassen, og samme vei tilbake. Det er omkring tre kilometer hver vei, i tilnærmet flatt terreng. Lett stigning innover, men da blir det jo litt nedoverbakke hjem igjen. Vi har sørget for god merking, slik at alle finner fram. Man registrerer seg, og betaler deltakeravgift, ved gamle Skoelvbrua mellom kl. 10:00 og kl. 11:00, og kan deretter selv kjøre inn til startpunktet for løypa. Det er lagt opp til en natursti med ulike oppgaver underveis. Svarene leveres inn ved brua etter at man har kommet tilbake, og man er da med i kampen om premiene.

HISTORIKK FERDSELSVEGEN RABBÅSEN – SKOELVDALEN Av Inger Heimdal og Kjell Berntsen (Hentet fra heftet som ble laget ifm restaureringen av den gamle Skolevbrua.)

Lappene eller samene har i århundrer hatt tilhold med sine reinflokker om sommeren i dette området. Fra begynnelsen har området tilhørt Saarivuoma-samene, senere ble det også brukt av Lainivuoma-samene. Området rundt Matvatnet ble brukt til kalving. Flere av flyttsamene ble igjen, men etterkommerne holder fortsatt til i området, og da spesielt i Sørreisa. Etter reinbeitekonvensjonen med Sverige har ikke de svenske samene lenger rett til å benytte disse områdene. I 1781 kom Jens Homboe som fogd til Senjens Fogderi. Av samene ble han informert om den såkalte ”Barduskoven”. Hans befaringer, de siste gangene sammen med skoginspektør Nicolai Ramm, førte til dølainnvandringen i 1791, som vi alle kjenner til. 20 familier kom sørfra, hvor 7 bosatte seg på Bardujord. 5 av disse mistet motet i den ensomme tilværelsen i ”Barduskoven” og flyttet til kysten. De fleste av dem flyttet til Sørreisa. All trafikken til Bardu gikk gjennom Klauva handelssted på Indre Senja. Stedet var brukt i forbindelse med sommerhandel allerede på 1600-tallet. Over Klauva kom både reisende, godstransport og det lille som var av postforsendelser. Videre gikk vegen inn til Sørreisa over Rabbåsen, via Matvatnet til Skoelvdalen og opp Bardudalen. De nærmeste årene etter flyttingen til kysten var det mye inngifting og flytting mellom de 20 familiene som kom sammen til Bardu. Sønner og døtre vandret tråkket mellom grendene, fant sin ektefelle og kløvet deretter flyttelasset tilbake. Også i senere generasjoner har det vært bred kontakt over traseen. Først etter krigen, da bilen etter hvert ble allemannseie, ble det raskere å forflytte seg langs opparbeidet bilvei.

For ytterligere informasjon om IL Kampen se nettsiden: http://ilkampen.net/