Naturlosturen til Strømsør gård 28.august startet kl. 10 ved Solbu. Første del av turen gikk bratt oppover og det ble tatt gjevnlig pauser for å få ned pulsen. Det var regnvær, men temperaturen var OK. Da følget var kommet opp Strømslia var tåka så tett at det var vanskelig å se noe. Likevel var humøret på topp.
Følget gikk i omlag 2 timer før det ble en velfortjent pause med bålkaffe og lefser. Etter rasten gikk turen ned til gården der det var klart for gudstjeneste.
Naturlos Musa Anderssen fortalte og forklarte undervegs. Han har en fortellerevne som fører til stor stemning på turen.
Her kan du se hvor turen gikk.
Fredning av Strømsør gård,Bardu kommune i Troms Fredningsvedtaket omfatter våningshuset, driftsbygningen og smia med eksteriør og interiør, og et område på 250 dekar rundt gården. Formålet med fredningen av Stømsør er å bevare et kulturhistorisk verdifullt gårdsanlegg som viser byggeskikken ved koloniseringen av indre Troms i første halvdel av 1800-tallet, ved å sikre gårdsanleggets virkning i miljøet med veier, tråkk, gjerder, vegetasjon og jordbruksareal. Gården ligger midt i Østerdalen i Bardu kommune, knapt 3 mil fra Setermoen. Dalen er trang, skogkledd og preget av steinurer og skog. Det er lite dyrkbar jord, og gårdsdriften var basert på slåtteteiger som ble ryddet der dette var mulig. Bebyggelsen, kulturlandskapet og naturen forteller på en lett fattbar måte om slitet for å overleve i et marginalt område langt fra folk.
Fredningen gjør at dette eksemplet på samspillet mellom menneskelig virksomhet og natur blir sikret for ettertiden. Strømsør inngår som Bardu kommunes utvalgte kulturminne i "Fotefar mot nord"-prosjektet som skal formidle historien til Namdalen og Nord-Norge gjennom ti tusen år.
Info om fredning oppdatert 14. februar 2005 © Riksantikvaren
Bilder fra turen. Bildene er tatt av natulos Musa Anderssen: