Skjulte skatter. Spor i landskapet

Naturlostur i Sørreisa lør 3. sept

En vandring langs første del av den gamle ferdselsveien fra kyst til innland – fra Sørreisa til Bardu

Midt- Troms Museum sammen med Midt-Troms Friluftsråd, Sørreisa kommune og Sørreisa historielag inviterte til naturlos- og kulturminnevandring lørdag 3.september. Målet var å gå den første delen av den gamle fedselsveien fra Straumen i Sørreisa og til Skolevdalen i Bardu.

Naturloser var Lisa Bostwick og Alf Storelvmo. Lisa Bostwick er direktør i Midt-Troms Museum og arkeolog og fortalte om skjulte og synlige skatter i landskapet. Alf Storelvmo, kjent skiløper og kjentmann i området fortalte om lokale stedsnavn og skibakker i Sørreisa.

Turen foregikk i strålende vær og med start fra SIL banen gikk turen i Sørsimarka nesten inn til grustaket ved Garmoen. På Brubakkan i nærheten av fotballbanen var det under krigen en stor russefangeleir på 40-50 mål. Alle i Sørreisa kom i kontakt med russefangene og noen av de historiene ble det fortalt om, i møtet mellom bønder med mattilgang og nesten ihjelsulta fanger.

Ved Talgrøtberget fortalte Bostwick om klebersteinsbruddet og om steinalderboplasser. Ved lesning av landskapet kan det gi oss kunnskap om steinalderen. Boplassene ligger der vi i dag kan forestille oss at det har vært god ressurstilgang og gode havner. Og det har det vært rundt Talgrøtberget og Slåtten. Og med det som bakteppe smakte det svært godt da Sørreisa historielag bød på steinaldermat – gropbakt kjøtt i nærheten av steinalderboplassene. Nydelig.

Ved videre vandring innover Sørsimarka kom vi i kontakt med ei nybyggerkjerring som delte av sin kistemat. Ho kunne ellers fortelle at vi måtte gi oss i akt for Huldrebekken. Og der ved Huldrebekkens skyggene trær, sto Huldra. Vi hørte den nydelige huldrelokken som ho brukte for å lokka mannfolka til seg. Det var Cecilie Martinsen fra Malmø som gikk rett inni rollen som hulder! Møte med det overnaturlige har gitt navn til mange steder i marka. Det samme har også menneskenes møte med rovdyr som bjørn og ulv.

Noe mer håndfast er alle skibakkene som i sin tid var i Sørreisa. På sørsia var det flere og Storelvmo øste av sin rike lokalkunnskap til vandringsfolket. Ved en utslått tok vi pause og der var vi kommet til veis ende for den første delen av vandringsveien. Vi håper at denne første delen kan bli permanent merka, og til neste år bli sammenbundet med ”Dølatråkket” som går fra Rabbåsen til Skoelvdalen.

Skrevet av Elin Myhre, Midt- Troms museum. Nedenfor er flere bilder fra turen: Huldrelokk, engasjerende guiding av Storelvmo og en smak av lam laget i steikegrop.  (Fotos:Elin Myhre).