Temadag: Friluftsliv i opplæringen av barn med spesielle behov

For skoler og barnehager

Midt-Troms friluftsråd inviterer i samarbeid med Pedagogisk senter i Midt-Troms til temadag om bruk av naturen for innlæring i skole og barnehage. Frode Langstrand og Monica Sandstrand fra Skjervøy barneskole forteller om et nytt og praktisk rettet undervisningsopplegg i friluft. Friluftsgjengen ved Skjervøy barneskole er et nytt interntiltak som ble startet høsten 2010.

 

Dette skriver Skjervøy skole om tiltaket "Friluftsgjengen": Tanken bak prosjektet var å kunne tilby et praktisk rettet supplement til den ordinære spesialundervisningen. Det er engang slik at ikke alle barna har det samme utbyttet av den undervisning som gis i klasserommet. Noen barn er lett mottakelig for mye teori, mens andre igjen er praktikere. Hos et barn som ikke nyttiggjør seg den ordinære undervisningen av ulike grunner, vil høyst sannsynlig barnet dag etter dag etterhvert få en snikende bekreftelse på at det ikke "duger". Vi mener at barna ikke trenger denne bekreftelsen. Hvertfall ikke i så ung alder som det her er snakk om. Det er her vi mener at vi kan tilføre disse barna noe som vil hjelpe dem på en helt annen måte enn den ordinære undervisningen gjør. Tung og uforståelig teori blir totalt intetsigende for noen elever. Skolen blir en arena med negative asossiasjoner og resultatet blir ofte deretter. Vi i Friluftsgjengen er ubeskjedne nok til å påstå at vi har funnet vår vei for å hjelpe disse elevene. Enkelt sagt skal praktisk arbeid erstatte den teoretiske undervisninga i mest mulig grad. Uansett faglig og sosialt ståsted. Men når vi har teori skal denne knyttes nært opp mot det praktiske arbeidet, slik at det skal være en rød tråd gjennom deres arbeid.

Hele vår grunnmur er bygd opp på å gi barna tillit. En gjensidig tillit skal hjelpe barna som er med i Friluftsgjengen til å bli trygge på oss, hverandre og på seg selv. Tro på hverandre og omsorg for hverandre skaper både motivasjon og tilhørighet. Vi i Friluftsgjengen jobber hele tiden med å gi barna våre utfordringer som det ligger mestringsmomenter i. Gjennom mestring hos hvert enkelt barn endrer ofte selvbildet og selvtilliten seg i takt med den gode følelsen av at barna betyr noe og at dem behersker kanskje noe som andre i sin egen klasse ikke behersker.

* Det er klart det nytter *

 

Innleggent fra prosjektet vil også være nyttig for ansatte i barnehager.

Program. Med forbehold om endringer

Kl. 09.00. Velkommen, kort innledning.

Kl. 09.15  Friluftsgjengen i Skjervøy. Innledning med Frode Langstrand og Monica Sandstrand

Kl. 12 00  Spørsmål/oppgaver. Hva nå? Hva har vi lært, og hva kan vi gjøre? v/Tove A.Fuglem

Kl. 12.30  Oppsummering, evaluering, avslutning på fellesøkta

Etter temamøtet vil det bli samling for de som med i læring i friluft i Midt- Troms.

Enkel bevertning.

Gratis deltakelse.

Påmelding: Midt-Troms friluftsråd: mtf@bardu.kommune.no. innen 8. november. Begrenset antall plasser. Skriv inn navn, institusjon og kommune. Ansatte i institusjonene som er med i læring i friluft prioriteres.

 Velkommen!!

For spørsmål kontakt Midt-Troms friluftsråd v/Tove Amundsen Fuglem. E-mail: mtf@bardu.kommune.no eller  tlf. 452 92 742.